Berapa Lama Daging Atau Ayam Boleh Digunakan Selepas Dinyahbeku Tanpa Menghilangkan Zatnya?
Berapa Lama Daging Atau Ayam Boleh Digunakan Selepas Dinyahbeku Tanpa Menghilangkan Zatnya? Tahukah anda bagaimana cara mudah dan pantas untuk nyahbeku kan sesuatu bahan frozen seperti ayam/daging/ikan yang beku?Rendam dalam air panas? Guna microwave? Selalunya berapa lamakah masa yang anda ambil untuk nyah beku daging/ayam beku? Tahukah anda, proses nyah beku yang dilakukan itu akan menghilangkan banyak zat/khasiat daripada bahan tersebut? Malah rasanya juga akan turut berubah. Daging ayam yang telah dinyahbeku dengan air panas perlulah digunakan atau dimasak dalam masa 4 jam. Ianya tidak boleh disejukbekukan semula bagi mengelakkan pembiakan bakteria. Sebaikknya nyahbeku secara perlahan dengan meletakkan ayam di bahagian bawah peti ais, ini membolehkan proses nyahbeku berlaku secara perlahan. ( Sumber : food safety USDA) Makanan seperti ikan, daging dan ayam mentah perlu di simpan di dalam peti sejuk sebaik sahaja dibeli. Bagi penyimpanan yang kurang daripada 3 hari,
Comments
Post a Comment