Rahsia Ayda Jebat Kekalkan Kecantikan Hanya Dari Rumah Tanpa Perlu Ke Spa

Rahsia Kecantikan Ayda Jebat Yang Ramai Tidak Tahu!

Siapa yang tidak kenal dengan Ayda Jebat Semakin menempah nama dalam industri hiburan tanah air. Lebih menarik apabila namanya semakin menjadi bualan hangat peminat setelah membolot anugerah MeleTOP Era 2016 baru-baru ini.
Meskipun mempunyai ramai peminat tidak kurang juga ramai hater yang jelek dengan perangai Ayda Jebat yang dilabel sebagai pelakon syok sendiri dan tergedik-gedik.
Gandingan dengan beberapa pelakon lelaki popular yang tersohor, bukan sahaja tidak memalapkan dirinya dalam glamer pelakon lain. Malahan dia mampu menyerlahkan diri dan membuktikan dia bukan pelakon kayu. 
Meskipun perjalanan yang penuh dengan liku dalam mencipta nama dipersada tanah air namun kali ini, bukan karier yang mahu penulis ceritakan di sini, tetapi sebaliknya rahsia kecantikan Ayda Jebat yang barangkali ingin diketahui oleh para peminatnya.
Justeru mari kita ikuti rahsia Ayda Jebat dalam menjaga kecantikan meliputi kulit wajah, rambut dan diet.
Rahsia Ayda Jebat Kekalkan Kecantikan Tanpa Perlu Bersusuk Emas

Sebagai selebriti yang menjadi idola peminat, apa pengertian cantik bagi anda?
AYDA : Bagi saya kecantikan itu adalah sesuatu yang luas, ia tidak semestinya berkaitan kecantikan muka, kulit seseorang, tetapi kadang kala karakter juga boleh menjadikan seseorang itu cantik. Apa yang penting sebenarnya adalah hati, kalau hati kita bersih, ia secara tidak langsung menjadikan kita nampak cantik.
Anda bertuah kerana memiliki tubuh yang langsing, apakah yang anda lakukan untuk mengawal berat badan anda?
AYDA : Alhamdulillah, saya akui saya memiliki tubuh yang susah untuk naik. Mungkin salah satunya kerana faktor metabolisme saya tinggi. Kalau naik pun, hanya akan nampak menerusi perubahan bentuk muka, tapi dari segi badan tidak banyak berubah.
Tapi saya tidak amalkan apa-apa diet yang ketat untuk mengawal berat badan saya, saya cuma jadi diri sendiri.
Dengan jadual seni yang padat, aktiviti senaman apa yang sering Ayda lakukan?
AYDA : Saya tidak mempunyai rutin harian setiap hari atau setiap minggu. Tetapi, jika ada masa yang terluang, saya akan meluangkan masa untuk menari di rumah, sebagai salah satu cara senaman. Ala-ala zumba, tapi saya lebih gemar lakukan seorang diri.
Boleh kongsikan rutin pemakanan anda?
AYDA : Percaya atau tidak, saya adalah seorang yang tidak boleh hidup tanpa nasi. Hari-hari saya perlu mengambil nasi dan makanan barat macam spageti bukan kegemaran saya. Malah saya makan untuk kenyang, cuma kalau hari tidak bekerja, saya akan kurangkan pengambilan nasi.
Rahsia Ayda Jebat Kekalkan Kecantikan Tanpa Perlu Bersusuk Emas
Adakah anda mengamalkan pengambilan suplemen?
AYDA : Ya, sejak beberapa bulan lalu, saya amalkan pengambilan suplemen dari Aura White iaitu Aura White Bubbly, sejenis serbuk untuk kita makan dan Alhamdulillah ia bantu saya untuk kekal bertenaga biarpun seharian berada di lokasi.
Rahsia Ayda Jebat Kekalkan Kecantikan dengan Aurawhite
Bagaimana pula dengan dengan rutin penjagaan wajah anda?
AYDA : Saya adalah salah seorang yang mempunyai kulit wajah yang sensitif dan tidak boleh memakai sebarang jenis produk muka. Kalau tersalah memakai produk, wajah saya akan timbul jerawat halus. Jadi saya hanya memakai produk yang disarankan oleh doktor sahaja.
Namun baru-baru ini saya mencuba produk Aura White dan saya tak sangka produk terbabit sesuai dengan kulit saya. Sejak itu saya memang mengamalkan pengambilan kolagen Aura White sebagai makanan tambahan untuk mencantikkan kulit.
Adakah anda mempunyai rahsia lain menjaga kulit?
AYDA : Sebelum tidur, saya mengamalkan untuk menyapu losyen dan ia memang menjadi tabiat saya sejak kecil lagi. Selain itu, saya akan memastikan muka saya bersih tanpa solekan sebelum tidur dan memastikan akan memakai penyegar dan pelembap setiap hari.
Apa pula rahsia anda menjaga rambut yang kerap didandan?
AYDA : Saya jarang ke salon untuk membelai rambut. Saya hanya akan ke salon untuk mengunting atau melakukan kemasan rambut. Saya bersyukur kerana tidak mengalami masalah rambut dan rambut saya juga lebat.
Bagaimanapun saya banyak menjaga dan merawat rambut saya sendiri dengan menggunakan syampu khusus yang saya beli di salon. Saya juga mengamalkan untuk menyapu serum dan tonik rambut agar rambut kekal cantik dan sihat.
Rahsia Kecantikan Ayda Jebat Selama 24 Tahun
Sedikit mengenai gaya fesyen anda…
AYDA : Saya seorang yang ringkas, dan suka bergaya mengikut kesesuaian umur. Ada sesetengah gadis suka pakai kasut tinggi, dengan beg tangan dan solekan tebal, tapi saya tidak.
Saya suka memakai kasut but bersama seluar ‘skinny’ dan beg sandang, jarang saya memakai beg tangan, melainkan saya memakai baju kurung atau dress.
Gaya fesyen ayda jebat skinny jeans

1 comment... add one now