Tips Bersihkan Belakang Kuali Yang Hitam Berkerak Hingga Jadi Seperti Baru

Tips Bersihkan Belakang Kuali Hingga Jadi Seperti Baru

Ingat tak cerita nujum pak belalang membancuh kopi dengan arang dari belakang kuali? Setiap kali melihat belakang kuali yang hitam memang sentiasa teringat pada cerita tersebut. Nak pula kalau kita mengantung kuali teserlah kehitaman belakang kuali tu. 

Teringat masa awal-awal beli takdelah hitam macam tu kan. Tapi kekerapan menggunakannya memang tidak dapat lari dari masalah belakang kuali hitam. Kalau mak mertua datang umah..alamak malunya..!

Biasanya bahagian belakang kuali paling susah nak cuci kan? Berkerak hitam sampai tak tahu nak sental guna apa. Jangan risau, kami ada jalan penyelesaian untuk korang semua. Sebenarnya, belakang kuali yang hitam akan lebih senang dan cepat meresap haba dan akan menyebabkan kuali tersebut jadi cepat panas.


Tetapi, kalau dah terlalu berkerak, korang kena cuba cara mudah ini untuk hilangkan jelaga hitam tersebut. Tips yang dikongsi kami dapat daripada seorang pengguna Facebook iaitu, Kalaivani Vj. Katanya memang berkesan,  boleh cuba balik rumah nanti okay.

1. Rebus 8 asam keping didalam periuk yg besar ( supaya senang nk rendam kuali @periuk)

2. Didihkan air asam keping tersebut sehingga mendidih.

3. Masukkan kuali@periuk didalam air asam tersebut selama 4-5minit.

4. Angkat kuali@periuk, sejukkan seketika kemudian sental mengunakan sabun.

5. Ketika sental kurangkan mengunakan air.

Sumber FB Kalaivani Vj
loading...

0 comment... add one now