Betul Ke Berat Badan Naik Bila Berhenti Merokok? Atau Sekadar Mitos

Sebelum ini macam-macam orang cakap bila nak berhenti merekok, ada yang kata, bila berhenti merokok, badan seseorang akan naik atau gemuk. 

Ada yang kata akan demam teruk bila berhenti merokok, tapi betul ke semua ini? adakah ia sekadar mitos semata-mata. Jom baca penerangan dari pihak Root of Science mengenai perkara ini, jom kita baca. 

KERAGUAN DAN MITOS KETIKA HENDAK BERHENTI MEROKOK 

Terdapat banyak keraguan dan mitos-mitos yang berlaku jika kita hendak berhenti merokok:

1) Berat badan bertambah apabila berhenti merokok

Memang tidak dinafikan bahawa ramai daripada perokok yang berhenti merokok akan bertambah berat badan

Ia bukanlah kesalahan berhenti merokok itu sendiri. Ini merupakan salah satu tindak balas badan untuk memenuhi ‘Reward Pathway’ tersebut kerana sebelum ini ia telah dibanjiri dengan dopamine..

Maka perasaan puas dan gembira bila merokok perlu ditukarkan kepada cara yang lain. Dan selalunya bekas perokok akan menjadikan ‘tabiat makan banyak’ sebagai tabiat baru untuk menggantikan rokok dan perbuatan ini tidak diiringi dengan peningkatan aktiviti fizikal. Ini menyebabkan berat badan mereka bertambah


Ramai daripada bekas perokok menyalahkan perbuatan berhenti merokok sebagai penyebab naiknya berat badan mereka. Malah, ada yang mula merokok balik supaya berat badannya berkurangan.

Diingatkan lagi sekali. Ia bukan salah berhenti merokok. Ia adalah tindak balas badan untuk memenuhi kehendak ‘reward pathway’ tersebut yang sudah lama dibanjiri dengan dopamine. Oleh itu, cara permakanan yang betul mestilah diamalkan.

Sedikit nasihat berkenaan pemakanan.

Kurangkan gula ringkas terutamanya minuman berkarbonat, minuman 3 dalam satu, minuman yang mempunyai susu pekat manis. Sederhanakan pengambilan nasi, bihun, mee, tosai, rotai canai dan yang berasaskan tepung. Ini kerana semua ini akan diuraikan menjadi gula. Banyakkan mengambil sayur-sayuran dan makanan yang mempunyai gula kompleks seperti oat.

Perlu diingatkan bahawa gula yang berlebihan di dalam badan akan ditukarkan kepada lemak. Mengurangkan pengambilan gula juga sebenarnya dapat mengurangkan penghasilan lemak.

Banyakkan makanan yang mempunyai serat yang tinggi seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Ini akan membantu anda kenyang tanpa mengambil nasi ataupun jenis makanan lain yang berkarbohidrat.

Selain daripada itu, aktiviti fizikal juga diperlukan untuk membakar lemak hasil daripada apa yang kita makan.

2) Sakit Jantung setelah berhenti merokok

Saya pernah jumpa pesakit yang tidak mahu berhenti merokok disebabkan ada daripada kawannya terkena serangan sakit jantung sejurus selepas berhenti merokok.

Perlu diketahui bahawa merokok itu sendiri adalah salah satu faktor penyebab sakit jantung
Bukan setakat itu, statistik menunjukkan kadar pesakit jantung semakin meningkat bagi pesakit yang baru berumur 30 an. Maksudnya disini semakin ramai orang muda yang terkena sakit jantung.

Seperti yang kita tahu selalunya mereka yang mempunyai sakit jantung ini berumur 50 lebih dan mempunyai penyakit lain seperti kencing manis dan darah tinggi. Jadi kenapa trend sakit jantung ini semakin meningkat di kalangan orang muda

Jawapannya adalah sebab mereka MEROKOK.

Satu kajian telah dibuat menjurus kepada orang muda yang merokok. Kajian itu mendapati orang muda yang merokok lebih daripada 20 batang sehari akan mempunyai risiko 8 kali ganda untuk mendapat serangan sakit jantung berbanding mereka yang tidak merokok.

Oleh itu, berhenti merokok bukanlah penyebab kepada serangan sakit jantung. Tetapi puncanya adalah rokok itu sendiri

3) Nak berhenti merokok terus ataupun kurangkan pergambilan sedikit demi sedikit

Ramai mengatakan terus berhenti merokok adalah cara yang tidak berkesan jika benar-benar hendak berhenti merokok kerana mereka akan mula merokok balik lepas beberapa hari. Mereka juga mengatakan bahawa mengurangkan bilangan rokok yang dihisap hari demi hari adalah lebih berkesan.

Tetapi kajian telah menemui sebaliknya. Mereka yang terus berhenti merokok mempunyai peratusan yang tinggi untuk berterusan tidak merokok jika dibandingkan dengan mereka yang cuba mengurangkan pengambilan rokok sedikit demi sedikit dengan tujuan untuk berhenti merokok.

Satu kajian telah dibuat di England daripada tahun 2009 ke 2011 melibatkan 697 orang perserta. Ia dibahagikan kepada 2 kumpulan. Kumpulan pertama adalah yang terus berhenti merokok dan kumpulan kedua adalah yang cuba berhenti merokok dengan mengurangkan pengambilan rokok sedikit demi sedikit. Di dalam kajian itu mendapati, terus berhenti merokok mempunyai peratusan yang lebih tinggi untuk berjaya berhenti merokok sepenuhnya

4) Saya batuk-batuk lepas berhenti merokok 

Selain daripada berat badan yang meningkat, orang yang cuba berhenti merokok juga akan mengadu batuk-batuk ketika dalam proses berhenti merokok.

Perlu diketahui bahawa asap rokok akan merosakkan saluran pernafasan dan membuatkan ia sentiasa kering. Ketika mana sesorang itu berhenti merokok, saluran pernafasannya akan cuba diperbaiki oleh badan dan kadang-kadang mengalami proses KERADANGAN(INLAMMATION).

Ini menyebabkan kahak terhasil daripada saluran pernafasan. Kahak ini akan menyebabkan tekak terasa gatal dan pesakit tersebut akan batuk untuk mengeluarkan kahak tersebut.

Selain daripada itu penghasilan kahak ini juga berfungsi untuk mengeluarkan bahan kimia rokok daripada paru-paru. . Oleh itu jangan risau, badan anda sedang membersihkan paru-paru dengan efisien.

5) Bagaimana hendak berhenti merokok?

Ada 2 pilihan. Sama ada anda cuba berhenti sendiri dan keduanya anda cuba dapatkan bantuan daripada doktor perubatan.

Kementerian Kesihatan Sendiri telah mengadakan program ‘Klinik Berhenti Merokok’ untuk seluruh warganegara Malaysia.
loading...

0 comment... add one now