8 Cara Mudah Memastikan Suhu Rumah atau Bilik Anda Tidak Melampau Semasa Fenomena El Nino

Suhu Semasa Fenomena El Nino

Kementerian Kesihatan mengeluarkan peringatan kepada orang ramai supaya berhati-hati dengan cuaca panas akibat fenomena El Nino yang sedang melanda negara.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, fenomena El Nino yang sedang melanda negara menyamai El Nino terkuat pada tahun 1997 dan 1998.

Menurut beliau, fenomena El Nino itu boleh memberi kesan kepada manusia seperti strok haba yang boleh mengundang kematian, jerebu akibat pembakaran terbuka atau hutan, krisis bekalan air dan penularan penyakit bawaan vektor, air dan makanan. Namun adakah berapa di dalam rumah menjamin keselamatan kita dari terkena strok haba?


8 Cara Mudah Memastikan Suhu Rumah atau Bilik Anda Tidak Melampau Semasa Fenomena El Nino

Mesti ramai yang mengalami masalah tidak selesa berada di rumah atau bilik yang panas kan? Kalau di pejabat tu lainlah kisahnya sebab aircon 24jam, tapi kalau di rumah pasang aircon 24jam alamat melambung bil lah. Itu bagi yang mampu pasang aircon, tapi bagi yang kurang berkemampuan memasang dan bayar bil yang lebih tinggi lagi bagaimana pula?


Jangan risau ada cara mudah untuk atasi suhu panas di rumah dan bilik anda itu.

Berikut adalah 8 cara mudah mengatasi suhu rumah atau bilik yang panas yang patut anda cuba, di samping menjimatkan kos anda.

1. Letakkan besen berisi air di bilik

Fenomena El Nino - Letakkan besen berisi air di bilik

Sejukkan suhu dalam bilik tidur dengan besen-besen berisi air. Selalunya kita tertanya-tanya kenapa bilik air selalunya sejuk. Jawapan yang paling mudah ialah di dalam bilik air ada bekas air atau selalu disirami dengan air. Dikatakan dengan meletakkan besen-besen berisi air di dalam bilik, maka bilik akan bertambah sejuk kerana wap-wap panas di dalam rumah akan terserap ke dalam air di dalam besen itu tadi. Untuk kesan terbaik, gunakan besen air yang mempunyai luas permukaan yang besar bagi memudahkan penyerapan wap-wap panas di dalam bilik.

2. Pasang jaring kelambu besi dan buka tingkap pada waktu malam

Pasang jaring kelambu besi dan buka tingkap pada waktu malam

Selalunya pada waktu malam, udara panas akan mengewap. Salah satu cara untuk mengatasi masalah ini adalah dengan membuka tingkap bagi membebaskan udara panas. Apabila udara panas, zarah-zarah udara akan semakin berjauhan, dan apabila tingkap dibuka, dengan mudahnya wap panas ini keluar. Namun, ada satu masalah lain, iaitu rumah atau bilik anda mungkin akan mudah dimasuki nyamuk. Pemasangan jaring yang halus lubangnya seperti kelambu boleh membantu mengatasi masalah nyamuk.

3. Pasang papan fiber di siling rumah

Fenomena El Nino - Pasang papan fiber di siling rumah

Fiber cement board. Siling jenis ini lebih murah dan senang diperoleh. Untuk memastikan ruang dalaman kelihatan sejuk, alaskan dengan fiberwool insulation. Ramai yang terpedaya dengan menggantikan kepada siling kumai di mana siling ini lebih mahal dan juga menjadikan ruang dalaman kelihatan rendah serta bersuhu panas. Siling baru eloklah dipasang mengikut bentuk bumbung supaya pasak kayu bumbung boleh dilihat. Siling yang tinggi juga mampu untuk menjadikan ruang dalaman rumah anda sejuk.

4. Guna lampu dari jenis kurang mengeluarkan haba

Fenomena El Nino - flourescent bulb

Anda disarankan untuk menggunakan ‘flourescent bulb’. Lampu jenis ini menawarkan jumlah kuantiti cahaya yang sama seperti ‘incandescent bulbs’ tetapi lampu ini mengeluarkan sedikit haba. Selain itu ‘flourescent bulbs’ juga kurang menggunakan tenaga elektrik.

5. Pokok ekor kucing boleh menyejukkan dalaman rumah

Fenomena El Nino - Pokok Ekor Kucing

Tanaman hiasan dalaman juga boleh diletakkan di sudut rumah anda. Selain menjadikan ruang rumah anda kelihatan lebih segar dan menarik, ia juga dapat membantu menyejukkan ruang dalaman. Antara pokok hiasan hidup yang sesuai diletakkan di dalam rumah ialah ekor kucing, pokok palma, Anthurium sp.,Caladium sp., Dieffenbachia sp., Begonia sp. dan sebagainya.

6. Warna cerah di dinding rumah dapat memantulkan haba

Warna cerah di dinding rumah dapat memantulkan haba

Anda juga boleh mengecat dinding rumah dengan menggunakan warna yang cerah seperti biru cair, kuning cair dan sebagainya. Ini dapat membantu ruang dalaman rumah anda lebih sejuk kerana warna cerah dapat memantulkan semula cahaya. Selain itu, rumah anda juga akan kelihatan lebih cantik, tenang dan segar.

7. Awing dapat mengurangkan pemanasan atap rumah

Anda digalakkan untuk memasang awning. Awning dapat membantu melindungi rumah anda dari cahaya matahari yang terlampau.

8. Jauhkan pendingin hawa dari tv dan komputer

Ini memang tak ramai tahu dan mungkin biasa terbuat. Jangan meletakkan penghawa dingin berhampiran televisyen atau komputer. Ini kerana televisyen dah komputer mengeluarkan haba yang banyak dan ini sekaligus membuatkan penghawa dingin terpaksa beroperasi lebih untuk menyejukkan ruang rumah anda.

0 comment... add one now