Rahsia Khasiat & Manfaat BUDU Yang Ramai Orang Tak Tahu! Sila Share...

Budu atau sos ikan bilis ialah sejenis pekasam yang diperbuat daripada ikan bilis, dengan cara ikan bilis diperam (proses fermentasi) sehingga hancur. Budu sangat terkenal di Kelantan, Terengganu dan Selatan Thailand, dan sekarang semakin digemari dan popular di kawasan Lembah Kelang.
Rahsia Khasiat & Manfaat BUDU Yang Ramai Orang Tak Tahu! Sila Share...

Budu boleh dihidangkan begitu sahaja atau dicampur dengan bahan makanan lain seperti lada, perahan air limau nipis, lemon atau limau kasturi, hirisan bawang, mangga, dan lain-lain.

Siapa kata budu tidak berkhasiat?
Walaupun budu berbau kuat dan kurang digemari ramai tetapi ia sangat berkhasiat dari segi kesihatan. Sejak kebelakangan ini budu mendapat perhatian pakar pemakanan antarabangsa sebagai bahan kajian yang berguna. 

Kajian tentang khasiat dan kelebihan budu dijalankan di beberapa negara maju seperti Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman, selain daripada kajian di dalam negara sendiri.


Hasil penemuan penyelidikan terkini menunjukkan bahawa budu mempunyai banyak khasiat dan kelebihan, di antaranya:

1. Budu mengandungi gluthaione (bahan antioksida) yang boleh melawan radikal bebas.

Kenapa radikal bebas bahaya?
Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang mempunyai satu atau lebih elektron tak berpasang. Oleh itu, ia sangat aktif menyebabkan pembentukan tumor, kanser, proses penuaan dan pelbagai penyakit lain. Jadi, antioksidan yang terdapat dalam budu mampu mencegah pembentukan radikal bebas ini.

2. Mampu menyingkirkan sisa toksik dalam badan

3. Meningkatkan daya imun (ketahanan) badan yang berperanan mencegah pelbagai penyakit bahaya, termasuk kanser. Kajian di University of North Carolina, Amerika Syarikat menunjukkan elemen genestein dan fitoestrogen yang terdapat dalam budu juga terbukti mampu mencegah pelbagai jenis kanser, termasuk kanser payudara, serta proses penuaan.

4. Awet muda
Budu mampu melambatkan proses penuaan kerana ia kaya dengan bahan antioksidan dan menjadikannya tergolong dalam makanan untuk awet muda.

5. Mampu mencegah pelbagai penyakit yang berkait dengan proses penuaan, seperti aterosklerosis, penyakit koronari jantung, diabetes, dan lain-lain.

6. Mengandungi bahan anti-bakteria, termasuk melawan bakteria yang menyebabkan cirit-birit, terutamanya di kalangan kanak-kanak.

Budu juga mampu merencatkan pertumbuhan bakteria yang merupakan penyebab utama kepada masalah dalam perut, sama ada pada kanak-kanak atau orang dewasa.

7. Mampu menurunkan paras kolesterol dalam darah
Budu mengandungi nutrien yang hipokolesterolemik semulajadi. Oleh itu, dengan pengambilan budu sebanyak 150 gram sehari selama 2 minggu mampu menurunkan paras kolesterol LDL dalam darah yang menakjubkan.

8. Mencegah penyakit jantung

9. Mencegah hipertensi (penyakit darah tinggi). Ini berkaitan dengan penurunan paras kolesterol dalam darah.

10. Berkhasiat untuk bayi yang menyusu

Walaupun ikan bilis, bahan utama dalam budu, bersaiz kecil, ia juga mengandungi asid lemak omega-3 dan protein yang berfaedah terutamanya kepada kanak-kanak yang sedang menyusu daripada ibu yang makan budu. Ibu-ibu yang makan budu mempunyai susu yang kaya dengan omega-3 dan anak yang menyusu akan mendapat manfaatnya, iaitu menjadikan anak lebih cerdik, lebih baik penglihatannya, mempunyai daya imun yang kuat, dan mampu mencegah ekzema.

Secara tidak langsung, budu mampu meningkatkan kecerdasan otak (IQ) kanak-kanak kerana omega-3 ini merangsang sel otak dan menguatkan sambungan antara neuron-neuron yang lemah. Jadi, ajarlah anak-anak anda makan budu.

11. Budu juga mengandungi bahan yang mudah dihadam, diserap dan digunakan oleh badan berbanding dengan protein yang lain.

12. Budu kaya dengan kedua-dua kumpulan vitamin larut air (vitamin B-complex) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D,E, dan K)

Budu merupakan sumber utama bagi vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria Klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundis (semasa proses fermentasi) yang tidak terdapat pada sumber makanan laut, ikan atau daging yang lain. 

Vitamin B12 amat diperlukan oleh badan bagi pembentukan sel darah merah. Kekurangan vitamin B12 ini akan menyebabkan anemia (kekurangan sel darah merah), sakit perut dan turun berat badan. Kandungan vitamin B12 dalam budu adalah sebanyak 1.5 hingga 6.3 mikrogram per 100 gram budu atau 2 sudu makan budu setiap kali makan. 

Jumlah ini sudah mencukupi bagi memenuhi keperluan harian vitamin B12. Dengan hanya makan budu setiap hari, seseorang itu dapat menghindari fenomena kekurangan vitamin B12.

Seperti vitamin C, vitamin E, karotenoid, dan isoflavones yang terdapat dalam budu juga merupakan antioksidan yang diperlukan oleh badan untuk memberhentikan tindak balas pembentukan radikal bebas.

13. Budu mempunyai kandungan mineral yang tinggi
Mineral dalam budu terutamanya zat besi, kalsium, magnesium, selenium, dan mineral-mineral lain sudah mencukupi bagi memenuhi keperluan mineral harian seseorang itu.

14. Budu sebagai sumber fiber (serat)
Budu juga merupakan sumber fiber sehingga mencapai 8-10% bagi setiap 100 gram budu. Fiber dalam budu pula lebih mudah dihadam berbanding dengan fiber daripada ikan dan sumber protein yang lain.

Secara ringkasnya, budu bolehlah dianggap sebagai multi-vitamin atau makanan yang mengandungi nutrien yang lengkap dan mampu menyediakan keperluan harian badan. Memandangkan betapa banyaknya khasiat budu, maka wajarlah kita mempromosikan makanan tradisi ini. Jangan sekali-kali kita memandang remeh kepada mereka yang suka makan budu.

Awas!!!
Budu mengandungi asid urik yang agak tinggi, ini menyebabkan budu tidak sesuai bagi pengidap penyakit gout, jerawat batu dan keguguran rambut kronik.
loading...

Comments

  1. Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπŸ“’πŸ˜‰
    Assalamualaikum salam sejahtera warga groupπŸ“’

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺πŸ‘πŸ»

    3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain

    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.


    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πŸ’ͺ🏼


    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.

    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ....................................................................................................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................

    ▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4

    En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.


    Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Berapa Lama Daging Atau Ayam Boleh Digunakan Selepas Dinyahbeku Tanpa Menghilangkan Zatnya?

Tip Membeli Tayar Supaya Tidak Tertipu Dan Membahayakan Nyawa Anda

Wanita WAJIB Tahu..Tanda Kanser Rahim Bila Keputihan Berwarna Coklat , Bercampur Darah!!