Rupanya Inilah 5 Kebaikan Mentega Kacang Untuk Kesihatan Kita Yang Mungkin Ramai Belum Tahu. Mohon Share...


Pasti ramai yang suka dengan mentega kacang yang dimakan dengan bersama roti atau apa saja yang sesuai dimakan dengannya kerana mentega kacang sangat sedap disukai ramai orang.

Namun, ada juga yang tidak menyukai mentega kacang dan katanya ianya memberhaya jika dimakan dengan kerap kerana kandungan gula terlalu tinggi dan ini tidak menyihatkan badan.

Tetapi, sebenarnya makanan ini ada juga kebaikannya untuk kesihatan manusia. Mungkin selepas ini, sesiapa yang tidak menyukainya akan suka dan akan memakannya dengan kerap selepas tahu khasiat dan kebaikan mentega kacang.
Baik Untuk Kesihatan Jantung

Mentega kacang mengandungi lemak yang tidak tepu selain kaya dengan protein yang tinggi. Fungsi lemak ini untuk melindungi kesihatan jantung daripada penyakit memberhaya kardiovaskular.

Baik Untuk Saluran Pencernaan

Mentega kacang dipercayai mempunyai serat yang amat baik bersama dengan nutrisi dan protein lain. Serat sememangnya amat pentng untuk kesihatan badan terutama yang berkaitan dengan sistem pencernaan.

Baik Untuk Membina Otot

Kandungan protein yang terdapat di dalam mentega kacang sangat penting untuk memperbaiki dan juga pembinaan otot. Mentega kacang juga akan membuatkan perut anda lebih kenyang sekiranya diambil pada waktu pagi iaitu untuk sarapan.

Baik Untuk Menguatkan Tulang

Mentega kacang mengandungi magnesium dan kalsium yang diperlukan untuk menguatkan tulang. Ia bukan sahaja baik untuk kanak-kanak, malahan sangat baik untuk orang dewasa bagi mencegah osteoporosis.

Baik untuk Kesihatan Kulit

Mentega kacang mengandungi magnesium, antioksidan, serat, kalium, protein dan lemak tepu yang dikatakan sangat baik untuk kecantikan dan kesihatan kulit.
loading...


0 comment... add one now