Jangan Kutuk Ibu Yang Pilih Untuk Berhenti Kerja & Jadi Suri Rumah!

Nak duit tetapi nak jaga anak sendiri. Campur pula masalah anak yang suka meragam atau asyik sakit, nak letak rumah pengasuh pun tak sampai hati. Macam mana tu? Haaaa... ini dilema biasa kaum wanita yang terpaksa keluar mencari rezeki demi tampung kos hidup. Akhirnya ramai yang pilih berhenti kerja demi fokus pada keluarga. Untuk kuatkan emosi anda dalam bab ini, sila baca perkongsian Natasya Azwin...

Jangan kutuk mereka yang pilih untuk berhenti kerja dan jadi suri rumah. Jangan sesekali kutuk. Dan jangan bersimpati. Kalau kami melepaskan jawatan dan gaji masyuk semata-mata nak jaga anak. Kalau kami dahulunya belajar sampai ke menara gading ada sijil akademik. Ada yang sampai ke luar negara dan ada masters, phD.

Suri-suri rumah zaman sekarang dah alami evolusi melampau. Kami melampau dahagakan duit dan usaha cari duit walaupun duk rumah jaga anak jer.

Jom ladies, terutama suri rumah, kita belajar sesuatu skill sampai menjadi. Sampai boleh buat duit. Sampai boleh tolong suami dan keluarga.

Kat bawah ni contoh korang boleh buat. Suri rumah jom bangkit. Jangan kasi orang pandang kita sebelah mata. Kan Allah dah bagi dua mata, makanya kita layak dipandang dengan dua bijik mata.

Kalau tak pandai jahit, korang boleh:

1. Try baking biskut @ kek. Pilihlah nak bake sihat @ versi non-sihat kasik gemuk.

2. Masak. Nasi kerabu, nasi dagang, nasi ayam. Kalau nak acah minah salleh tekak oversi boleh masak speghetti dan makaroni.

3. Buat snek simple. mangga asam boi, puding, dadih bla bla. Promote kat jiran pastu gi letak kat kedai area rumah. Kalau rajin gi letak jugak kat kedai daerah sebelah.

4. Buat benda special mcm ikan pekasam, sos atau kicap homemade makanan baby. Stim dan blend. Masuk bekas kecik pastu jual. Atau buat stok ikan bilis atau stok ayam homemade. Pergh yang ni kalau pandai jual memang ramai ibu nak. Sebab jimat masa dan jimat tenaga.

5. Khidmat iron baju, ambil upah kemas rumah orang, mop, sapu, lipat baju bla bla bla (yang ni mommy paling malas nak buat)

6. Buat kraf dan barangan handmade. Buat bunga guna botol dan straw, kait baby booties & alas meja, buat buku aktiviti utk bebudak homeschool style, buat cenderahati custom made dan lain-lain.

7. Pandai lukis? Ambillah upah melukis potret atau cartoon comel.

8. Pandai menulis dan banyak idea? jadi freelance writer

9. Ada phone? Ada internet? Maka, jadilah dropship/agen produk orang. Jadi tukang promote. Banyak produk bersepah kat luar sana. Pilihlah yang mana kena dengan jiwa. Nak jual periuk gelas ke, jual baju skirt tudung, jual barang baby, jual supplemen ke, brg kecantikan, gadjet IT, makanan, #blossomsclothpadsandpantyliners. Bersepahhhhh!

Macam-macam lagi kita boleh buat.

Kalau arini dapat seringgit, tak apa, esok lusa dapat ratusan. Bulan depan dapat ribuan. Yang penting, kena semangat kental dan cakap kat diri "Aku Boleh! Aku Suri Rumah Hebat!"
loading...

0 comment... add one now