Tak Ada Lauk Dah.Buat Kenduri Jemput Orang Ramai,Lauk Tak Cukup.Malu Pada Orang,Tinggal Kuah Saja..

Tak Ada Lauk Dah.Buat Kenduri Jemput Orang Ramai,Lauk Tak Cukup.Malu Pada Orang,Tinggal Kuah Saja..

Hujung minggu banyak kenduri kahwin yang perlu dihadiri. Kadang kala tak sempat nak singgah semua. Tapi jika berkesempatan saya akan singgah mengucapkan tahniah kepada pengantin baru dan keluarga walaupun sudah lewat petang saya sampai. 


Jika perkahwinan orang Jawa biasanya memang saya jarang balik kosong walaupun masa itu sudah petang lauk kenduri pun sudah habis. Tapi mungkin tradisi mereka memang apa makanan yang boleh di berikan kepada tetamu mereka akan usahakan..Segan juga saya kadang-kadang... :)


Namun, kali ini saya ingin kongsikan kisah sebenar yang berlaku pada seorang netizen yang saya sangat kagum dengan kerja-kerja amalnya.


KISAH BENAR - TIDAK SEDAR TUHAN DIPERSALAHKAN

Ahad lalu pergi satu kenduri kahwin dah agak lewat petang.Saya cuma minum sahaja.Saya lihat tray buffe kekurangan lauk.Ketika minum di meja , seorang yg mengambil makanan datang duduk sekali dg saya."Tak makan ka?"Dia menegur."Tidak,saya masih kenyang".Balas saya."Tak ada lauk dah.Buat kenduri jemput orang ramai,lauk tak cukup.Malu pada orang,tinggal kuah saja.." Dia merungut.


"Saya rasa kita kena ingat,rezeki itu ditangan Allah,Allah yg menentukan apa yg kita dapat makan.Jika kita datang rumah kenduri, tak dapat makan,maka tiada rezekilah tu.Tuan rumah telah berusaha nak sediakan bagi cukup,mana ada tuan kenduri merancang utk tak cukup.Tetapi Allah menentukan sebahagian orang tak dpt makan,maka tak cukuplah.Jadi bersyukurlah dgn apa yg ada meskipun sekadar kuah dan nasi.Bukan makan itu matlamat hadir kenduri,tetapi memenuhi jemputan dan menjalin ukhwah itu yg lebih utama"Dia terdiam,merah padam mukanya.

Saya nak mengajak semua pembaca kpd hakikat rezeki ditangan tuhan.Jika pergi kenduri,apa yg tersedia itu rezeki kita,sedap ka tidak,berkenan ka tidak,tinggal kuah dan nasi saja ka,itulah rezeki kita.Jangan sesekali bersungut kerana jika kita bersungut , kita sebenarnya merungut takdir tuhan.Tidak ada tuan kenduri yg mahu jamuannya tidak cukup,bahkan cukup atau tidak terletak kpd ketentuan Allah.

Jika anda singgah di R & R dan dapati lauk habis,jangan bersungut kata pekedai tak reti berniaga,apa yg ada itulah rezeki kita.Jika balik rumah,dibawah tudung saji hanya ada nasi dan ikan tamban tergeliat(bahasa kedah utk ikan tamban kering)dg sambal belacan makanlah, hanya itu rezeki kita.Jangan diherdik isteri yg memasak.Jika tiada rezeki,lauk dimasak jd hangit,periok terbalik,ikan dilarikan kucing dan serba macam sebab tuhan akan jadikan.

Berlapang dadalah sebelum menuding tangan menyalahkan orang lain kerana takut kita tersalahkan tuhan.Jika nak makan sedap,nak makan banyak berusahalah sendiri.Jika hanya nak datang mencedok kedalam pinggan,bersyukurlah dg apa yg ada.Bukankah ini lebih baik,anda pulang dari jamuan dg rasa lega dan reda,moga tuhan juga meredai.Sabda nabi yg bermaksid janganlah mengeji makanan,makan apa yg kita suka,tinggalkan yg tidak suka.Apa yg tidak dapat disuap ke mulut kita itu adalah bukan rezeki kita..Kalau tak elok pada mata kita,tak sedap pada lidah kits,tinggalkan dan jangan merungut, kerana anda mungkin merungut pada rezeki yg Allah beri. - abdghaniharon
loading...

0 comment... add one now